Veckobrev vecka 23

Sveriges nationaldag infaller på den 6 juni av flera anledningar.

Dels var det detta datum då Gustav Vasa valdes till kung i Sverige 1523, dvs för 500 år sedan. Ska man vara petig så gällde ju fortfarande den julianska tideräkningen så det brukar heta att det var 6 juni gamla stilen. I vår nuvarande kalender var datumet egentligen den 15 juni.

Men 6 juni firar också grundlagens införande 1809. Detta skedde den 6 juni och till stora delar gäller den än – vissa modifieringar skedde 1975, bland annat så togs kungens regeringsmakt bort, så fr o m 1975 ”regerar” inte kungen. Detta syns tydligast på faktumet att alla kungliga verk istället blev statliga verk och kungen förlorade sin rätt att ”alena styra riket”, som det tidigare hette.

Status som nationaldag blev den 6 juni dock inte förrän 1983 och sedan 2005 är dagen en ”röd” dag.

Denna vecka har vi en cykelaktivitet på torsdag då vi cyklar Torupsrundan tillsammans. Denna aktivitet är endast för medlemmar, så om du inte är medlem så betala in 140 kronor via Swish eller Bankgirot så får du full tillgång till alla våra aktiviteter och fester för hela 2023.  Boka plats på den här aktiviteten via hemsidan, telefon/SMS 0708 417 586 eller mejla anmalan@fvkmalmo.se.

För den som har en ansträngd ekonomi kan vi erbjuda delbetalning av medlemsavgiften. Du betalar då en summa som du själv väljer så länge som medlemsavgiften är fullbetald i december månad.

För er som har god man eller förvaltare kan vi skicka ut information om hur man går till väga, annars är det bara att kontakta oss på kansliet så hjälper vi till efter bästa förmåga.

Nästa vecka, den 14 juni klockan 15:00,  har vi vår årliga sommarfest.  Vi kommer att mingla, grilla och spela lite kubb. Du behöver vara medlem för att delta, men som tidigare nämnts är det en enkel process att bli det – och du får mycket för pengarna. Anmäl dig till sommarfesten via hemsidan, via anmalan@fvkmalmo.se eller ring/sms:a oss på kansliet: 0708-417 586.

För den som undrar varför vi plötsligt kräver anmälan i större omfattning än förut kommer det en förklaring till det här på hemsidan under dagen idag.

Njut av solen, fånga dagen och kom gärna och prata med oss på sommarfesten den 14 juni. Väl mött!

Hälsar Thomas

"En perfekt sommardag är när solen skiner, sommarbrisen fläktar, 
fåglarna sjunger och gräsklipparen är sönder" 
James Dent